Probleme la ecranul laptopului
By PowerLaptop Service / Blog / 0 Comments

Tot ce trebuie sa stii despre ecranele laptopurilor

Ecranul este, fara indoiala, cel mai important element hardware de pe orice televizor, laptop, computer, tableta sau smartphone. Totusi, uneori specificatiile display-urilor sunt dificil de inteles. Ele pot fi masurate, dar majoritatea oamenilor nu sunt familiarizati cu ceea ce inseamna masuratorile respective sau cum se leaga de experienta proprie de vizionare. Contrastul, nivelul negru, gama si uniformitatea sunt cuvinte care pot parea complicate, dar nu sunt greu de inteles. Iata un ghid ce explica termenii pe care trebuie sa ii intelegi atunci cand ai in vedere analiza calitatii ecranului unui laptop:

1. Raportul de contrast-  nu chiar de 1.000.000.000:1

Poate ai auzit aceasta expresie referitoare la raportul de contrast in cazul calitatii ecranului unui laptop. Producatorii de afisaje prefera sa utilizeze rapoarte de contrast datorita tuturor zerourilor impresionante pe care le-au introdus. Numerele sunt usor de inteles, iar cu cat sunt mai mari, cu atat arata mai bine pe hartie.

Raportul de contrast este pur si simplu raportul dintre cea mai stralucitoare culoare (alb) si cea mai intunecata (negru) pe un afisaj. Raporturile mai mari sunt considerate mai bune, deoarece inseamna ca imaginile vor aparea mai definite si mai realiste.

In realitate insa, nimeni nu foloseste un test standard pentru rapoartele de contrast. Trebuie sa ai incredere in felul in care sunt raportate aceste date in recenziile laptopului respectiv din mediul online.

2. Indepartarea niturilor

Luminozitatea este un aspect esential pentru laptopuri. Majoritatea dispozitivelor au un afisaj lucios pentru a spori contrastul, dar luciul face ca reflectiile sa fie o problema in anumite situatii.

Nit-ul este unitatea standard de masurare a luminozitatii utilizata pentru a descrie diferite surse de lumina. O evaluare mai mare inseamna un afisaj mai luminos. Afisajele pentru laptopuri si dispozitive mobile sunt de obicei intre 200 si 300 de nituri in medie. Un rating de peste 300 de nituri este unul bun, iar unul peste 500 este avansat.

3. Respecta uniformitatea

Aproape toate afisarile de pe piata utilizeaza tehnologia LCD. Aceasta tehnologie a fost rafinata astfel incat sa fie ieftina si de inalta calitate, dar are cateva dezavantaje. Printre acestea se numara faptul ca panoul insusi nu emite nicio lumina.

Pentru ca o imagine sa fie vizibila, pe ecranul LCD trebuie sa apara o lumina. Intr-o lume ideala, lumina din spatele LCD-ului ar fi la fel de stralucitoare in toate zonele, dar acest lucru este mai usor de zis decat de facut.

Acorda un rating

Ai o problema cu laptopul?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.