Memorie interna laptop
By PowerLaptop Service / Blog / 0 Comments

Memoria interna a unui laptop – Memoria RAM

3.4/5 (1)

Daca stam sa analizam piata memoriilor interne pentru calculator sau laptopuri, atunci putem sa observam ritmul alert pe care l-a inregistrat fabricarea chip-urilor de memorie in ultimul timp,  care inevitabil s-a sondat cu o scadere abruta a pretului / MB.

Memoria interna este cea care ajuta incontestabil laptopul in cresterea performantelor acestuia. Scopul memoriei interne este de a stoca permanent sau temporar orice tip de program sau de data necesara sistemului de operare si utilizatorului. Acest lucru il face prin inregistrarea si totodata redarea de valori.

Caracterizarea memoriei interne

Memoria interna a unui laptop sau a unui calculator este caracterizata prin prisma a doi parametrii, si anume:

1. Dimensiunea memoriei interne – este in raport direct cu performanetele laptopului. Astfel, cu cat aceasta este mai mare, cu atat performantele laptopului sunt mai ridicate. Avand o relatie directa cu microprocesorul, cea mai des intalnita dimensiune a memoriei interne este de 1 Mbyte.

2. Timpul maxim de raspundere a memoriei interne – este masurat prin intervalul To si T1, To momentul in care memoria primeste comanda de la microprocesor pentru a citi date si T1 momentul in care valorile citite sunt puse pe magistrala. Se concretizeaza prin intervalul memoriei interne in care aceasta citeste date si scrie date. Fata de dimensiunea memorie, acesta este in raport invers cu performantele laptopului. Astfel, cu cat timpul maxim de raspundere este mai mic cu atat performantele calculatorului sunt mai ridicate. Valoarea medie a timpului maxim de raspundere este de 70 ns.

Clasificarea memoriei interne

Memoria interna este clasificata in doua mari categorii principale, si anume:

1. Memoria ROM
2. Memoria RAM

Pentru a le putea intelege cat mai bine, o sa facem o scurta clasificare a lor.

1. Read Only Memory provine de la abrevierea ROM care inseamna memoria care poate sa fie doar citita. Memoria ROM prezinta nevolatilitate, practic este memoria care nu poate sa fie stearsa si nu poate sa fie modificata. Atuul principal al acestei memorii este ca are insensibilitate fata de energia electrica, acest lucru se traduce prin: continutul stocat pe acest tip de memorie nu dispare odata cu incetarea alimentarii laptopului cu energie electrica.

Utilitatea principala a acestui tip de memorie este de a stoca Basic Input Output System, BIOS-ul unui laptop. Deoarece tehnologia a luat un avant enorm, aceste tipuri de memorii au suferit modificari majore pentru a se putea adapta cerintelor impuse de piata si noilor descoperiri in materie de hardware si pentru a solutiona imperfectiunile aparute la nivel de functionare.

2. Random Access Memory provine de la abrevierea RAM care se traduce ca memorie cu acces aleator. Memoria RAM, fata de memoria ROM, prezinta volatilitate, adica pierderea oricarui timp de informatie odata cu decuplarea laptopului de la alimentarea cu sursa de energie. Atuul acestui tip de memorie il reprezinta faptul ca se poate accesa in mod aleator o singura celula a memoriei fara a fi nevoie de implicarea si altor celule. Astfel, atat timp cat laptopul este pus sub tensiune electrica datele pot sa fie rescrise si citite in mod aleator.

Pentru a nu pierde informatiile, datele si programele accesate, inainte de inchidere ele trebuie sa fie stocate prin modul de salvare pe un suport care prezinta nevolatilitate.

Acorda un rating

Ai o problema cu laptopul?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.