Istoria laptopului
By PowerLaptop Service / Blog / 0 Comments

Istoria laptopurilor: din 1968 pana astazi

Laptopul a devenit pentru multi dintre noi un obiect de care nu ne putem separa deoarece este un calculator portabil. Ne face viata mai usoara. Daca ai ceva de facut si esti plecat de la locul de munca. Laptopul este mereu la indemana pentru a te ajuta. Poti sa il iei peste tot cu tine. Dimenisunea lui mica il face usor de depozitat si de luat chiar si in geanta sau servieta. Greutatea lui este atat de mica incat poate sa fie sustinut si de un copil. Deoarece este un obiect necesar in viata multora dintre noi, este util sa ii stim si istoria. Pentru a putea vedea cat de privilegiati suntem noi, generatia mileniala. Pentru a putea observa cat de mult a evoluat tehnologia intr-un timp destul de scurt. Concept aparut de la Analn Kay si dezvoltat de Xerox PARC, Dynabook este primul prototip de laptop aparut in anul 1968.

Fiind un laptop creat pentru copii in scop educational. Laptopul avea aproximativ 22 de kilograme, avand un aspect asemanator cu cel de masina de cusut portabila. Nu a fost niciodata lansat pe piata, ramanand sub forma de prototip. Dynabook este prototipul care a dus la explozia pietei laptopurilor. Astfel ca acest concept a fost preluat de multi si piata laptopurilor si-a inceput istoria.

Cei de la Osborne Computer Corporation, au fost impresionati de conceputul celor de la Xerox PARC. Au dorit sa creeze si ei acest concept de calculator portabil, astfel ca in 1981 este lansat pe piata Osborne 1. A fost primul laptop care putea sa fie cumparat. Obsorn 1 avea un sistem de operare CP/M, avand o greutate de aproximativ 11 kilograme si o grosime de 21.59 centimetri. Laptopul se bucura de un monitor de 5-inch, fiind monocrom, avand doua optiuni de tip floppy. Desi avea o greutate destul de mare, Obsorne 1 s-a bucurat de un succes colosal. Acesta nu beneficia de baterie si trebuia alimentat mereu la priza.

Primul laptop cu clapa a fost lansat 4 ani mai tarziu si s-a bucurat de un success neasteptat.

Un an mai tarziu, Bill Moggridege a lansat GRID Compass 1101, fiind primul laptop cu clapa. O adevarata noutate la acea vreme. GRID Compass 1101 cantarea aproximativ 5 kilograme, Bucurand-se de un design ergonomic. Acest laptop nu a fost dat publicului larg, avand un soft special de care institutii precum NASA s-au putut bucura de el.

1983 este anul aparitiei Compaq Portable, laptop lansat de catre cei de la IBM, fiind mult mai usor decat Osborne 1. El se bucura de un sistem MS-DOS. Tot in acest an, piata este revolutionata de catre HX-20, primul laptop scos de cei de la Epson care functiona pe baterii. Bateriile reincarcabile nichel – cadmium au fost cele care au dat tonul laptopurilor cu baterii. HX-20 dispunea de o tastatura cu 84 de taste, rezolutie de 120X32 pixeli, LCD, o greutate de 1.6 kilograe, fiind de dimensiunea unei foi A4.

Un adevarat succes il cunoaste laptopul Kyocea Kyotronic 85, care se bucura de un editor de text facut de Microsoft si de un interpretator Basic, fiind comercializat la inceput numai in Japonia, tot in anul 1983.

Inceputul anilor 90 este cel care da startul primelor laptopuri cu ecran color scose pe piata de cei de la HP si Dell. Laptopurile lor ajungand aproape la greutatea celor de azi. Laptopul care da tonul generatiei actuale este VAIO in 1997. Avea o carcasa din magneziu subtire, 10,4 inch, ecran color, greutate de 1,8 kilograme. Facea o adevarat valva pe piata laptopurilor.

Acorda un rating

Ai o problema cu laptopul?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.